Dynamisk renovasjon

Dynamisk, behovsbasert og miljøvennlig renovasjonssystem.

Fra statisk til dynamisk renovasjon

Dagens forhåndsbestemte, statiske tømmeplan fører til lite effektiv avfallsinnsamling. Renovasjonsselskapet ser at søppelkasser ofte er mindre enn halvfulle ved henting, og at de derfor kunne spart seg for en kjøretur.

Samtidig klager enkelte forbrukere på overfylte avfallsbeholdere lenge før neste henting. Med andre ord hentes det enten for ofte eller for sjelden for enkelte husholdninger.

Et dynamisk og behovbasert renovasjonssystem tilbyr en mer bærekraftig og effektiv løsning på avfallshåndtering, både for renovasjonsselskapet og forbrukerne.

Dynamiske og behovbaserte ruter

Ruter for avfallsinnsamling oppdateres daglig, og baseres på data fra husholdningenes avfallsbeholdere, forbrukernes operativsystem, posisjonsdata fra søppelbilene, eksterne datakilder som vær og kjøreforhold, rutealgoritmer og kunstig intelligens.

Dette krever smarte søppelkasser som har oversikt over mengden søppel de inneholder, og overvåker avfallsvaner. Det krever også et enkelt og intuitivt operativsystem for mobil eller smarthjem-løsninger, som både opplyser forbrukere om planlagt søppeltømming, og lar forbrukerne sende inn forespørsel om søppeltømming. I tillegg krever det et eget operativsystem for renovasjonsarbeiderne, som integreres i søppelbilene, navigerer dagens rute, og lar renovasjonsarbeiderne melde om avvik.

Bakgrunn

Renovasjonsselskapet i Gjøvik og omegn har tre hovedutfordringer knyttet til avfallsinnsamling:

  • Lite effektiv kjøring. Henting oftere enn nødvendig og lønnsomt.

  • Fysiske utfordringer ved henting pga vær eller veiforhold.

  • Dårlig kildesortering.

Samtidig opplever de at enkelte forbrukere klager på at avfallet hentes for sjelden. Overfulle søppelkasser fører til dårlige kildesortering i husholdninger.

Dagens ruter for avfallsinnsamling settes én gang i året, og beregnes ut i fra vinterforhold. Dette fører til dødtid på sommerhalvåret, og lite ruteoptimalisering.

Dette prosjektet ble gjennomført høsten 2023 som et gruppeprosjekt i emnet TPD4129 Design 7 - System, sammen med to medstudenter.

Prosjektet sendt inn til TOYOTA Design Competition 2024 “Every Little Bit Counts”.

Visualisering av systemet

Ruteplanlegger

Video av prototype OS til kontor

Video av prototype OS til kjøretøy

Presentasjon av prosjekt

Pitch til Toyota

Forrige
Forrige

Gjørpå

Neste
Neste

FNs bærekraftsmål